När klipparen har gjort sitt så finns där ett svalt och lättat får och en lycklig textilhantverkare som vill sätta händerna i den råa ullen!
Tvätta ull
Efter att ha rensat ullen från växtdelar och det som är smutsigast tvättas den innan den spinns. Den läggs i blöt och smutsen löses upp.
Sedan sköljs den om och om igen tills vattnet är klart. Ullens lanolin kan vara bra att ha kvar när man spinner.
Torka ull
Ull kan hålla mycket vatten och kan ta tid på sig att torka om man inte drar isär den och lägger den luftigt och tunt.
Karda ull
Det finns olika tekniker för att förbereda ullen. Karda är det som de flesta känner till. Då tar man lock för lock och fäster på den ena kardan för att sedan börja karda.
När man kardar hamnar fibrerna åt olika håll och ger ett luftigt garn.
kamma ull
En annan metod är att kamma ullen. Då använder man stora, stabila kammar och med dem reder man ut lockarna.
Detta lägger fibrerna sida vid sida och ger ett fastare garn när det spinns.
Att spinna ifrån
När man kardat kan man göra på olika sätt med den kardade ullen utifrån hur man vill spinna den eller vad som passar fibern bäst.
Här har den kardade ullen rullats ihop för att sen spinnas från ena änden.
Ull som vill kammas
Lång ull passar bäst att kammas och kan då dras ut till ett långt förgarn som sedan spinns från ena änden. Det ger ett fast och slätt garn.
Kammning är en gammal teknik
Här spinner Hulda direkt från kammen. Ullkammar har hittas i forntida gravar vilket visar att de var viktiga för dåtidens kvinnor.
Och hantverket är detsamma än idag.
Sticka med ull
Efter att ullen är spunnen och ihopslagen med två eller tre trådar, tvättas den igen. Sedan är det bara att sätta igång att sticka. Här visas sockor som stickas på rundsticka med en så kallad magic loop.
Båda sockorna stickas samtidigt. Suveränt tycker Hulda som alltid har undvikit att sticka sockor eftersom hon tycker att det är så tråkigt att göra två precis likadana efter varandra…
Handspunnet ger karaktär
De färdiga sockorna får ett härligt rustikt utseende och sitter som en smäck!